Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten

Home / Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten
Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten: Bent u benieuwd welke betekenissen er verbonden zijn aan de Grote Arcana Tarot kaarten? Op deze pagina vindt u de betekenissen die horen bij de Grote Arcana kaarten.

Trekt u tijdens een legging een kaart uit de Grote Arcana? Dan nodigt deze kaart u allereerst uit om na te denken over de levenslessen en -thema’s die u op dit moment in uw leven meemaakt. 

De betekenissen van de Tarot kaarten uit de Grote Arcana (in het Latijns “groot geheim” of “groot mysterie”) zijn spiegelingen van de fases in het leven die iedere man of vrouw mee kan maken. Iedere kaart representeert het verdriet en het geluk uit een mensen leven.

Wilt u graag een dagkaart trekken met een praktisch gerichte dagelijkse boodschap?

Bezoek dan de Gratis Tarot Dagkaart pagina.

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten:

Grote Arcana Tarot Kaarten

De Tarot kaarten kennen zoveel lagen en betekenissen waardoor u, zelfs na jaren gewerkt te hebben met Tarot, toch steeds weer iets nieuws ontdekken. Een ervaren Tarotist heeft ooit gezegd dat het een mensen leven kost voordat u alle betekenissen en lagen van de kaarten kunt leren kennen en begrijpen.

Ondanks dat wij het graag zouden willen is het voor de leesbaarheid van onze site helaas niet mogelijk om alle lagen en boodschappen van de Tarot kaarten kort samen te vatten. Daardoor hebben wij ervoor gekozen om bij iedere kaart een zeer korte samenvatting te geven van zijn of haar betekenis.

 – Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten –

0) De Dwaas:

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten De DwaasKernwoorden:

Onschuld
Begin
Eenvoudigheid
Frisse nieuwe start
Blind vertrouwen

De Dwaas is de ongenummerde kaart van Tarot, net als de joker in een gewoon kaartspel, kan hij overal voorkomen en iedere andere tarot kaart vervangen.

De betekenis van de dwaas in Tarot is het gevoel ervaren dat u aan een nieuw avontuur begint. Of dat u aan het begin staat van een pad die leidt naar spirituele groei. U heeft er (weer) zin in! De vlinders vliegen door uw buik en uw huid tintelt van opwinding. Uw reis staat op het punt om te beginnen – u bent niet te stoppen!

De passie van de Dwaas komt echter samen met zijn onbezonnenheid. De Dwaas maakt geen plannen, en houdt geen rekening met complicaties die wellicht op zijn pad kunnen komen. Hij is ‘gewoon’ gelukkig dat hij iets nieuws aan het doen is, en gaat vol blind vertrouwen de toekomst tegemoet.

De Dwaas volgt zijn geluk, en natuurlijk is dat goed, houdt echter wel in gedachten dat de Dwaas niks anders volgt dan zijn blinde vertrouwen dat het goed zal gaan komen.

1) De Magiër:

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten - De MagiërKernwoorden:

Vermogens
Actie
Oplettendheid
Toewijding
Vindingrijkheid

De Magiër is altijd nummer één. Hij staat in het middelpunt van de belangstelling straalt toewijding en vindingrijkheid uit. De kaart straalt daarnaast vastbeslotenheid uit maar dit is echter misleidend. Er gebeurt namelijk altijd iets achter de schermen wat niet zichtbaar is.

De kaart van de Magiër verteld ons dat wij al onze krachten moeten gebruiken in het leven. De Magiër zelf twijfelt niet aan zijn krachten, hij is de baas over zijn krachten en zijn gedachten.

Wanneer u de Magiër trekt in een Tarot legging dan laat hij meestal een nieuw begin zien; Het begin van een nieuwe cyclus, nieuwe voornemens, wilskracht en initiatieven. De Magiër is een kaart van mogelijkheden, die het belang benadrukt van een nieuwe onderneming.

2) De Hogepriesteres:

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten - De HogepriesteresKernwoorden:

Spirituele kennis
Orakel
Geheimzinnigheid
Invloedrijk

Werp eens een goede blik op de Hogepriesteres en  ontvangt direct een groot aantal berichten die zij bij zich draagt. Als eerste draagt zij de boodschap van begrip bij zich. Zelfs haar kleding verraad dat zij in een positie verkeerd van grote wijsheid.

De papieren die zij vasthoudt bevatten esoterische wijsheden. De Hogepriesters bepaald de manier waarop die kennis uitgedragen wordt, en wanneer en aan wie.

“Vergelijkbaar met de Magiër twijfelt ook de Hogepriesteres niet aan haar kracht of wijsheid.”

Haar geleerdheid zit hem in het feit dat zij zich bewust is van de bewegingen van de natuur en de aanwezigheid van spirituele zaken. Daarnaast is zij zich volledig bewust van de inhoud van haar geest.

De Hogepriesteres is er in geslaagd om verbinding te maken met de natuurlijke aanwezigheid van historische wijsheid. Instinctief begrijpt zij de verbanden tussen de natuur, filosofie, wetenschap en religie.

Wanneer de Hogepriesteres naar boven komt tijdens een tarot sessie dan wijst dit vaak op een geheim welke onthuld zal worden. Vaak toont de kaart een sterke vrouwelijke invloed. Tijdens een lezing van een man kan deze kaart de belangrijkste vrouw uit zijn leven vertegenwoordigen.

Tot slot houdt deze kaart verband met psychische gaven en mystieke krachten, hij houdt verband met het geheugen en intuïtie. Vetrouw op uw instincten.

3) De Keizerin:

Tarot kaart de KeizerinKernwoord:

Belofte
Vrouwelijkheid
Creativiteit
Zekerheid
Overvloed

De Keizerin is het moeder figuur binnen Tarot. De betekenissen bij de kaart van de Keizerin gaan allemaal over liefde, zorgzaamheid, en plezier. Wanneer wij naar de kaart kijken zien wij elementen uit de natuur die ons via de kaart tegemoet springen.

De Keizerin brengt een vloed golf aan groei en zij is de moeder van overvloed. De keizerin herinnerd ons eraan dat er altijd genoeg is voor iedereen.

“De Keizerin als zwangere vrouw?”

Veel Tarot decks tonen de Keizerin als een zwangere vrouw. Dit is erg symbolisch want wanneer deze kaart getrokken wordt is dat een teken dat de situatie in verwachting is van beloftes en kansen. Daarnaast is het een teken (net als bij zwangerschap) dat er een tijd van wachten aanbreekt. Net als negen maanden wachten op een kind, moet er nu gewacht worden tot dat onze wensen gemanifesteerd worden.

Wanneer de Keizerin naar boven komt tijdens een tarot sessie dan wijst dit vaak op overvloed, materieel en huiselijk gerief, zekerheid en bescherming. Het is duidelijk een moederlijke tarot kaart, die kan wijzen op geboorte, moederschap, koestering, geruststelling en een stevige basis voor de toekomst.

4) De Keizer:

Tarot kaart de KeizerKernwoorden:

Strategie
Leiderschap
Autoriteit
Mannelijkheid
Praktisch instelling

Waar de Keizerin het moeder figuur vertegenwoordigd zo vertegenwoordigd de Keizer het vader figuur binnen Tarot. De betekenissen van deze kaart zijn verbonden aan advies, wijsheid, autoriteit, en aarden.

Neem een moment om de kaart van de Keizer te observeren. Het wordt direct duidelijk dat deze tarot kaart een man uitstraalt die het allemaal gezien, beleeft, en gedaan heeft. De Keizer heeft zijn wijsheid verkregen door ervaring.

“Advies van een strategische leider.”

De Keizer heeft oorlogen gevoerd, zijn manschappen met wijsheid aangestuurd en hij heeft alle gevechten overwonnen die het leven naar hem toe heeft geworpen. En van wie kunt u beter advies krijgen dan van iemand die oorlogen heeft overwonnen en een bedachtzame, strategische leider is?

Wanneer deze kaart naar boven komt tijdens een tarot lezing dan heeft het vaak betrekking op een hoge eer en het vervullen van ambities. Daarnaast kan deze kaart een invloed rijke man tonen wiens hulp vereist is. Het is de kaart van gezagsdragers.

De keizer staat voor iemand die bij elke situatie of probleem de leiding heeft. Verschijnt deze kaart in een legging met een vrouwelijke vraagsteller? Dan kan de kaart van de Keizer haar partner over vader symboliseren.

5) De Hiërofant:

Tarot kaart de HiërofantKernwoorden:

Wet
Heiligheid
Respect
Ceremonie
Kennis

De Hiërofant is een lastige kaart om te interpreteren omdat hij vele verschillende lagen van betekenissen tegelijkertijd toont. Ten eerste is hij historisch gezien iemand die van kinds af aan zijn leven heeft gewijd aan een (of meerdere) takken van georganiseerde religie.

Ondanks het feit dat ook de Hiërofant bezit over veel religieuze wijsheid, verschilt hij op een bepaald vlak van de Priesteres. De Tarot kaart van de Priesteres gaat met name over het bezitten van religieuze wijsheid, de Hiërofant Tarot kaart gaat meer over het uitdragen en presenteren van deze wijsheid.

“De Hiërofant als het icoon van religie.”

De Hiërofant heeft een enorme verantwoordelijkheid, hij is voor veel mensen het icoon van religie. Zoals de paus het symbool is voor veel mensen van het geloof, zo is ook de Hiërofant het symbool van zijn religie.

Komt de Hiërofant naar voren in een Tarot lezing? Dan staat zijn kaart vaak voor een wijze en bekwame raadgever. Daarnaast representeert hij ook vergeving en troost. En staat hij tevens voor de invloed van de gevestigde geloof en de kracht van het bewustzijn.

U kunt de Hiërofant zien als een leraar of wijze raadgever, houdt daarom goed de tarot kaarten die volgen in de gaten.

6) De Geliefden:

Tarot kaart van de GeliefdenKernwoorden:

Liefde
Gezondheid
Eenwording
Passie
Verleiding

De tarot kaart van de Geliefden is natuurlijk allereerst volledig gericht aan de liefde en alles wat daar mee samen valt. Zonder twijfel is dit een van de helderste kaarten van het tarot deck.

“De kaart beschrijft de aspecten van ons leven die in het teken staan van passie, liefde, verleiding en aantrekkingskracht.”

Deze Tarot kaart komt naar voren wanneer wij diep in gedachte zijn over een nieuwe liefde. Maar ook wanneer wij een obsessie hebben voor één persoon of wanneer iemand meerdere amoureuze relaties heeft. Iets minder frequent verschijnt deze kaart ook wanneer wij bezig zijn om een zakelijk partnerschap aan te gaan.

“De Geliefden staan voor alle vormen van liefde zoals bijvoorbeeld de liefde voor een vriend of familielid.”

Wanneer u naar de Tarot kaart van de Geliefden kijkt zijn er meerdere tekenen die u van deze kaart kunt ontvangen. Zo kan deze kaart bijvoorbeeld problemen beschrijven waaronder een gebrek aan vertrouwen, respect, compassie, een tekort aan inzet om er echt voor te gaan binnen een relatie.

Verschijnt deze kaart in een legging die uw relatie als onderwerp heeft? Dan toont deze kaart dat er binnen relaties altijd twee mensen in het spel zijn. In een ideale situatie geven en ontvangen zij binnen de relatie evenveel. De Geliefden stelt u de vraag of u niet meer neemt dan dat u geeft, of vice versa, binnen uw relatie.

7) De Zegewagen:

Tarot kaart de zegewagenKernwoorden:

Tact
Vaardigheid
Actie
Controle
Gedrevenheid

De Tarot kaart van de Zegewagen neemt ons mee terug naar de tijd waarin strijdwagens de ultieme vorm van vervoer waren. Deze kaart spoort ons aan om te bedenken hoeveel vaardigheid, balans, focus, en gedrevenheid er nodig was om een strijdwagen in bedwang te houden.

Een verkeerde beweging op hoge snelheid en de strijdwagen lag op zijn kant. Het was daardoor echt een vervoersmiddel voor mensen met extreem veel zelfvertrouwen. En precies deze kwaliteiten worden getoond door de Tarot kaart van de Zegewagen.

“De Zegewagen verschijnt meestal wanneer werk het onderwerp van de legging is.”

De Zegewagen verschijnt meestal in een Tarot legging wanneer er een probleem of vraag is die betrekking heeft op werk. Vaak wanneer de vraagsteller obsessief bezig is met het beklimmen van de sociale ladder maar ook wanneer er nieuwe kansen op werk gebied in het verschiet liggen.

De Tarot kaart van de Zegewegen kent ook negatieve betekenissen. Zo toont deze kaart ons bijvoorbeeld het verlies van macht. Daarnaast toont hij ons ondermeer arrogantie, een slecht humeur, mislukte reisplannen en tijdelijke frustraties.

8) Kracht:

Tarot kaart KrachtKernwoorden:

Balans
Kracht
Moed
Geduld
Begrip

De Tarot kaart Kracht toont ons een vrouw die een leeuwenbek opent. Om zoiets te doen is duidelijk moed, kracht en vastberadenheid vereist. De vrouw draagt geen bescherming. Hierdoor wordt duidelijk dat zij totaal geen angst voor de leeuw voelt.

De vrouw op de Kracht toont toont niet alleen geen angst maar ook geen agressie. Hieruit kunnen wij opmaken dat zij de leeuw met liefde behandeld en hem via haar liefde laat doen wat zijn van hem vraagt.

“De Kracht word geregeerd door het sterrenbeeld van de Leeuw.”

De Kracht kaart wordt geregeerd door het sterrenbeeld Leeuw. Hierdoor staat de kaart ondermeer voor eer, betrouwbaarheid, eerlijkheid en doelgerichtheid. Deze kaart wijst daarnaast op herstel van een ziekte of andere problemen. Tot slot kan deze kaart ook symbool staan voor een situatie waarop u dapper moet reageren.

“De Kracht kaart toont zowel lichamelijke alsook geestelijke kracht.”

Komt de Tarot kaart Kracht naar boven tijdens een legging? Dan representeert deze onder andere lichamelijke en geestelijke kracht. Hij toont zo bijvoorbeeld de moed die nodig is om laaghartig gedrag en haat te overwinnen. Hij laat zien dat u uw vijanden zult overwinnen.

9) De Kluizenaar:

Tarot kaart de KluizenaarKernwoorden:

Wijsheid
Afzondering
Observatie
Loslaten
Nederigheid

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten toont de Kluizenaar ons dat wij, in het hectische en haastige leven van vandaag de dag, wij er allemaal (af en toe) goed aan doen om te zijn zoals de Kluizenaar.

“De Kluizenaar neemt iedere stap bewust.”

Het schrijden van de Kluizenaar is traag maar zelfverzekerd. Hij neemt iedere stap bewust – met het idee dat iedere kleine stap een stukje is van de lange weg die zijn levenspad omvat. De Kluizenaar doet alles op zijn eigen manier, iedere ademtocht die hij neemt, ieder woord dat hij verteld, ieder beslissing die hij neemt het is allemaal een bewuste keuze.

“De Kluizenaar leert door afstand te nemen van het dagelijkse bestaan.”

De wijsheid van de Kluizenaar ligt het in het feit dat hij iedere gedachte ziet als een steen. Met deze steen bouwt hij zijn eigen realiteit. Hij leert zijn lessen door zichzelf te distantiëren van de dagelijkse wereld en de vastgeroeste routine. De stilte die de Kluizenaar ervaart, maakt hem in staat om te luisteren en te handelen naar zijn eigen intuïtie.

Komt de kaart van de Kluizenaar naar boven tijdens een legging? Dan is dit een teken om eens stil te staan bij uw eigen gedachtes. Laat de telefoon eens een dag op stil staan, zet de tv uit en luister naar het kleine stemmetje binnenin. Wellicht geeft hij u het advies op dit moment geen snelle en onverwachte beslissingen te nemen.

10) Rad van Fortuin:

Tarot kaart rad van fortuinKernwoorden:

Geluk
Kansen
Verandering
Revolutie
Consequenties

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten

Het Rad van Fortuin was een middeleeuws symbool van menselijke ijdelheid en wereldlijke macht. Het stamt nog uit het oude Griekenland, als het spinnenwiel van drie godinnen die de schikgodinnen werden genoemd. Hier wordt wellicht ook naar verwezen in het sprookje van Doornroosje.

“Ik regeer, ik geregeerd, ik zal regeren.

Traditionele spreuken die met deze tarot kaart in verband worden gebracht, hebben te maken met de afgebeelde dieren en het wiel zelf. De sfinx zegt “Ik regeer”, de slang zegt “Ik heb geregeerd” en de hond zegt “Ik zal regeren”. Het wiel zelf wordt ‘niet geregeerd’, aangezien de macht van de schikgodinnen die van de goden zelf overtrof.

“Een gunstige wending komt op uw pad.” 

Komt de kaart met het Rad van Fortuin naar in een Tarot legging? Dan is dat goed nieuws. Deze kaart voorspelt namelijk dat er een gunstige wending op u wacht. Daarnaast staat de kaart ook voor het eindresultaat van vroegere handelingen en de werking van het noodlot die niemand helemaal kan bevatten. Het toont tot slot ook het einde van huidige problemen en wellicht een aantal opvallende buitenkansjes.

Verschijnt het wil gekeerd? Dan staat de kaart symbool voor het gezegde; Het leven is een loterij.

11) Rechtvaardigheid:

Tarot kaart RechtvaardigheidKernwoorden:

De waarheid
Balans
Gerechtigheid
Gelijkheid
Onderzoek

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten is de voornaamste boodschap van de Tarot kaart Rechtvaardigheid ‘verantwoording’. Rechtvaardigheid komt tevoorschijn wanneer wij weten dat we iets moeten doen, maar het niet doen! Misschien is het iets kleins, zoals bijvoorbeeld weten dat u eigenlijk moet lijnen, maar het toch niet doet.

Het kan echter ook om iets veel groters gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets terug moeten geven wat wij van een ander hebben afgenomen. Wat het ook mogen zijn, de Tarot kaart van Rechtvaardigheid stuurt ons een duidelijke boodschap uit ons onderbewuste.

“Rechtvaardigheid in het verleden en in de toekomst.”

Komt de kaart van Rechtvaardigheid naar voren in een Tarot lezing? Dan wordt het tijd om het verleden te onderzoeken. En daarnaast om na te denken over acties die wij in de toekomst willen ondernemen. De kaart kan ook een teken zijn dat het een goed idee is om te zoeken naar balans binnen uzelf.

Op een praktischer vlak kan de kaart aangeven dat er een gerechtelijke zaak of brief in het verleden heeft gelegen of in de toekomst in het verschiet ligt (na gelang de plaats van de kaart binnen de lezing).

12) De Gehangene:

Tarot kaart de GehangeneKernwoorden:

Onderbreking
Overgave
Tussen fase
Opoffering
Geduld

Wanneer de Gehangene verschijnt in een legging kan dit even schrikken zijn. Alleen de term “Gehangene” klinkt immers al afschrikwekkend en geeft ons een ongemakkelijke gevoel.

Neem echter een momentje rust en bekijk de tarot kaart van de Gehangene eens goed – hij toont totaal geen tekenen van verzet of strijd in zijn gezicht. In tegendeel, de hele kaart toont ons een opvallend sereen plaatje.

“De Gehangene straalt kalmte en rust uit.” 

De blik van de Gehangene is kalm en zelfverzekerd – niet iets wat je zou verwachten bij iemand in zijn situatie. Dat is precies het punt bij de kaart van de Gehangene. Hij heeft al zijn verwachtingen samen met zijn acties tijdelijk gestaakt. De Gehangene verkeerd in een staat van overgave en geduld. Hij levert zijn geest over aan de natuurlijke stroom van het leven.

Komt de Gehangene naar voren in een Tarot lezing? Dan kan dit een signaal zijn dat u vast zit in uw eigen afleidende gedachtes. We mensen blijven hier soms volledig in hangen. Dat terwijl het wellicht beter is er (even) afstand van te nemen.

Deze kaart geeft de boodschap dat het even tijd word om het rustiger aan te doen. Neem afstand, pauze, geef u over aan de natuurlijke gang van het leven. Wanneer u het leven even een tijdje zijn gang laat gaan, komt u misschien weer terug in balans en gaat u weer mee in de natuurlijke stroom.

13) De Dood:

Tarot kaart de DoodKernwoorden:

Verandering
Een afsluiting
Transitie
Het onvermijdelijke

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten denkt u bij het zien de de Dood waarschijnlijk direct aan het ergste scenario. Logisch want in het begin schrikt iedereen wanneer hij voor het eerst de tarot kaart van de Dood tegenkomt.

“Ojee het leven is voorbij, ik ben er geweest”

Dat is meestal de eerste gedachten die naar binnen schiet bij het zien van de Dood. Gelukkig voor ons is dit vrijwel nooit de betekenis van deze Tarot kaart. De Tarot kaart van de Dood spreekt over een groot einde van een deel van ons leven. Vaak komt deze kaart naar voren in een lezing waarin de vraagsteller een monumentale verandering te wachten staat.

“Tijd om met het verleden te breken.”

Meestal heeft het te maken met iets wat wij al lang geleden hadden moeten beëindigen, maar eeuwig mee zijn blijven slepen. Denk hierbij bijvoorbeeld een baan kunnen waar u al jaren met tegen zin naar toe gaat. Nu is het moment aangebroken te breken met deze werkgever op een snelle ingrijpende manier.

“De Dood als symbool voor het onvermijdelijke.”

De Tarot kaart van de Dood staat ook voor het onvermijdelijke in ons leven. Iedereen kent het gezegde “het enigste waar u zeker van bent is dat u dood gaat”. Dit gezegde is een ding vergeten. U kunt er namelijk ook altijd zeker van zijn dat u leven aan verandering onderhevig is.

Het maakt immers niet uit hoelang u ergens al werkt, hoelang u getrouwd bent, of hoelang u ergens al woont. Een ding is zeker in het leven, er zal altijd blijven zijn. De dood is nooit het einde, het is slechts een beweging in een andere directie.

14) Gematigdheid:

Tarot kaart GematigdheidKernwoorden:

Balans
Genezing
Chemie
Matigheid

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten straalt de kaart van Gematigdheid rust en kalmte uit. De persoon/engel op de kaart (vaak afgebeeld als een persoon van onduidelijk geslacht) mengt de stroom van het leven precies op de juiste manier. Rustig en kalm, volgt hij/zij de stroom van de natuur.

“Gematigdheid als symbool voor het mee gaan met de stroom.”

De bekers die het water naar elkaar overbrengen zijn een symbool van “de juiste mix vinden”, in beweging blijven, en mee gaan met de stroom. Daarnaast worden de bekers soms ook gezien als een Bijbelssymbool die refereert naar Jezus die water in wijn veranderde.

In Tarot termen staat de kaart voor het transformeren van een situatie naar een andere. Dit door onze gedachten en acties te matigen op een dusdanige manier dat wijzelf de resultaten kunnen boeken die wij willen bereiken.

Komt deze kaart naar voren in een Tarot legging? Dan betekent dit zorgvuldige beheersing van vluchtige factoren die resulteren in een succesvolle afsluiting. Maar de kaart staat ook voor een harmonieus partnerschap, herstelde vrede na een angstige tijd, zelfbeheersing en aanpassingsvermogen.

15) De Duivel:

Tarot kaart de duivelKernwoorden:

Ego
Verlies
Verslaving
Illusies
Onderdanigheid

Voordat wij verder in gaan op de vraag de Duivel Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten betekend is het goed om even een moment om over het volgende na te denken.

Wanneer u naar de bomen, de lucht, het gras, de vogels of welk ander natuurlijk verschijnsel dan ook kijkt, voelt u dan de aanwezigheid van de Duivel? Ziet u een zeemeeuw die andere onderdrukt? Of ziet u een leger aan katten die de oorlog hebben verklaard aan een buitenlands leger van katten? Hoogstwaarschijnlijk niet.

“Alleen de mens ziet het verschil tussen een Duivel en een Engel.”

Neem deze gedachte mee wanneer u kijkt naar de kaart van de Duivel. Van al het leven op aarde is er slechts een soort wezen dat de duivel kan herkennen. Dat wezen is natuurlijk de mens. De mens ziet als enigste onderscheid tussen de Duivel en een Engel. Maar wat onderscheid ons van de rest van de wezens op aarde wat maakt dat wij dit onderscheid maken? Onze gedachtes en daarmee direct ook ons Ego.

“Het ego is de sleutel van deze kaart.”

Beter gezegd; Het ego is de sleutel tot het begrijpen van deze kaart. Het ego verteld ons dat wij beter zijn dan de een, en niet goed genoeg zijn voor de ander. Het verteld ons dat wij drugs moeten gebruiken om onze geest te verruimen. Maar ook dat wij af moeten vallen om mee te kunnen doen met de mode.

Komt de Duivel naar voren tijdens een tarot lezing? Dan wordt het tijd voor zelf onderzoek. Wij moeten stil staan bij de vraag ‘wie regeert ons leven?’ De Duivel is een luid signaal dat waarschuwt dat wij ons laten leiden door onze natuurlijke instincten. Het Ego is natuurlijk niet alleen maar slecht, iedereen heeft zijn ego nodig om te functioneren.

Wat wel gevaarlijk is? Dat is wanneer wij ons leven laten regeren door ons ego. Wanneer u slechts vanuit uw ego leeft, bent u gebonden door de gedachten dat u van alles moet doen om er bij te mogen horen. Terwijl ieder mens per definitie goed is en het waard is om van te houden.

16) De Toren:

Tarot kaart de TorenKernwoorden:

Schok
Ontwrichting
Verandering
Bevrijding
Instorting

De Tarot kaart van De Toren toons ons een stevige toren op een heuvel die door de bliksem getroffen wordt. Het dak wordt door de inslag omhoog getild en het vuur slaat diep door naar binnen, en via de ramen weer naar buiten. De vlammen schieten uit de toren, en de figuren vallen uit hun verwoeste toevluchtsoord.

“De Toren als symbool voor veiligheid?”

De Toren is een symbool van veiligheid. In het geval van deze toren was hij achteraf gezien toch niet zo veilig als de bewoners hadden gedacht. De bouwers en bewoners stelden teveel vertrouwen in de dikke muren. De kleine ramen symboliseren een bekrompen wereld beeld. De kaart toont dat niet de goddelijke/natuurlijke kracht kan weerstaan.

“Verandering is onvermijdelijk.”

Komt de kaart van de Toren naar voren tijdens een Tarot legging? Dan symboliseert deze vaak het instorten van een verouderd gevoel voor waarden. Een plotselinge schok, die desondanks een zegen in vermomming blijkt te zijn. Hij bevrijdt van oude mogelijk zelf opgelegde beperkingen. Verandering is nu onvermijdelijk. Maar dat is totaal niet erg, deze ervaring maakt u slecht een beter en sterker mens.

17) De Ster:

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten - De SterKernwoorden:

Hoop
Geloof
Leiding
Inzicht
Begrip

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten staat de kaart Oordeel ondermeer voor hoop, geloof, leiding, begrip en inzicht.

Sinds het begin van de mensheid hebben wij onze ogen gericht naar de sterren en hebben wij hen gevraagd om bevestiging en leiding. Door hun prachtige (uit) straling zijn zij het symbool van wonderen in ons hart geworden.

“De Ster geeft hoop en kracht die ons geloof het geloof geeft om vooruit te komen.”

De Tarot kaart van de Ster straalt diezelfde hoop en belofte naar ons uit. De hele kaart ademt sereniteit, bevestiging en hoop. Het steekt ons een hard onder de riem en zegt “wees gerust, alles is nu goed”. Het water rondom de maagd is een nooit eindigende bron. Het is als de bron van liefde die nooit zal verdampen.

Komt de Ster naar boven tijdens een Tarot lezing? Dan betekend dit dat de vraagsteller door een moeilijke tijd heen is gegaan en er nu een tijd aanbreekt om weer op kracht te komen. Of anders gezegd; de kaart geeft een teken dat de tijd van rust nu is aangebroken. Neem eens een flinke hap frisse lucht tot jezelf.

Maakt de vraagsteller zich zorgen over een gemaakte beslissing? Dan geeft de ster aan dat de hij of zij op de goede weg is. Alles zal tot een goed einde komen. De Ster vertegenwoordigd de belofte van betere dagen.

18) De Maan:

Tarot kaart van de MaanKernwoorden:

Cyclus
Emotie
Reflectie
Verwarring
Verbijstering

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten representeert de kaart van de Maan Invloed. Niemand is immuun voor de invloed van de maan. Zij is de spiegel en zij reflecteert het licht wat op haar schijnt. De Maan is het uurwerk van de oude bewegingen die ons melkwegstelsel heeft mee gemaakt. Zij is de muziek de oceaan vraagt om te dansen. 

“Stel uzelf de vraag; Wat beïnvloed mijn leven?”

Wij zien de maan als onze ongrijpbare gids, die ons leidt door alle afleidingen die het leven ons brengt. De sleutel van deze kaart is ‘invloed’. Wij moeten er ons voortdurend van bewust zijn wat van invloed is op ons leven. Zoals de maan onzichtbaar de oceaan bespeeld, zo kunnen er ook mensen of gedachtes zijn die jou ongezien besturen.

Komt de Maan naar boven tijdens een Tarot lezing? Dan duidt deze er vaak op dat de vraagsteller verscheurt is door allerlei invloeden van buiten af. De TV die maar aan blijft staan, de baas die steeds maar meer van ons verwacht, de partner die eisen aan ons stelt die ten kosten gaan van onze eigen balans.

De Tarot kaart van de Maan toont ons dat het tijd wordt om het leven zelf eens te spiegelen en reflecteren. Op die manier kunnen wij weer vanuit onze eigen gedachtes gaan leven en terug naar het pad die onze eigen intuïtie voor ons heeft uitgestippeld.

19) De Zon:

Tarot kaart van de ZonKernwoorden:

Leven
Energie
Groei
Een nieuw begin
Begrip

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten staat de kaart van de Zon ondermeer symbool voor succes, roem, vreugde en geluk.

“De Zon straat vrolijk en opgewekt.”

De sfeer die de tarot kaart de Zon uitstraalt is opgewekt en vrolijk. De schitterende zon schenkt de hele wereld warmte en leven. Bij een aantal varianten van Tarot decks word er één naakt kind of meerdere naakte personen afgebeeld onder de zon. De naaktheid is dan het symbool voor vrijheid.

Komt de Zon naar boven tijdens een Tarot lezing? Dan staat zij voor succes, roem, geluk, vreugde en prestaties. Gelukkige hereniging en vreugdevolle liefdesrelaties. Genot, levenskracht en goede gezondheid. De zonnekaart kan de zomer betekenen of warme, zonnige plaatsen.

Tot slot worden ook kinderen worden getoond met deze kaart. Misschien goed nieuws over nageslacht of de komst van een langverwachte baby.

20) De Oordeel:

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten - Tarot kaart OordeelKernwoorden:

Geloof
Eerlijkheid
Oordeel
Transformatie
Opstanding

Binnen de betekenis Grote Arcana Tarot kaarten staat de kaart Oordeel ondermeer voor dood en wedergeboorte.

“De kaart van Oordeel kent meerdere symbolische afbeeldingen.”

Over het algemeen word in de verschillende soorten tarot decks hier de christelijke aartsengel Michaël afgebeeld die het laatste trompet signaal geeft en de doden oprijzen uit hun graf, zodat hun gedrag tijdens het leven kan worden beoordeeld.

De symboliek hiervan is christelijk, maar duikt ook op in bijvoorbeeld Griekse mythologie en moderne Voodoo. De kaart kan duiden op verreikende beslissingen die niet kunnen worden terug gedraaid.

Komt de Oordeel kaart naar boven tijdens een Tarot lezing? Dan staat de kaart voor nieuwe mogelijkheden. Als een kans zich aanbied, dan is het verstandig om die met beiden handen aan te grijpen. Er kan een nieuw project of beslissing in uw toekomst liggen die de rest van het leven zal beïnvloeden.

“De kaart Oordeel verhoogt het tempo van andere kaarten”

De kaart van Oordeel verhoogt binnen een legging het tempo van de overige kaarten. Hiermee toont de kaart dat de uitkomst sneller kan komen dan gedacht werd. In het negatieve geval staat het Oordeel voor gemiste kansen, angst en het weigeren om in beweging te komen.

21) De Wereld:

Betekenis Grote Arcana Tarot Kaarten - De WereldKernwoorden:

Waarden
Succes
Het bereiken van doelen
Voldoening

De Tarot kaart van de Wereld is de laatste kaart van de grote Arcana. Daardoor vertegenwoordigd zij het besluit van een lange, soms moeilijke reis.

De wereld representeert alle elementen die samen komen voor ons, zodat wij geluk en succes ontvangen voor alles waar wij zo hard aan gewerkt hebben.

“Tarot kaart de Wereld toont ons dat materieel geluk niet langer van belang.”

Het geluk welke wordt weergeven in de kaart van de Wereld gaat veel verder dan het ontvangen een promotie of het verkrijgen van een nieuwe auto. De wereld staat voor een vorm van geluk die zo hoog is, dat materieel geluk niet langer van belang voor ons is. We hebben als het ware onze ziel compleet gemaakt. En voelen ons nu absoluut een met de wereld.

Komt de Wereld kaart naar boven tijdens een Tarot lezing? Dan windt zij er geen doekjes om. Het project waar u zo hard aan gewerkt heeft zal alle lof ontvangen die het verdiend. De therapie die u volgde om weer uit de problemen te komen zal aanslaan, en u zult weer gelukkig worden.

Tot slot toont de kaart van de Wereld ons een belofte van succes. De kaart herinnert ons eraan dat het hoogst haalbare geluk op aarde is dat wij een worden met onze eigen ziel, geest, en gedachten.

X