De Duivel

de-duivel

Kernwoorden bij de tarot kaart de Duivel:

Ego

Verlies

Verslaving

Illusies

Onderdanigheid

Voordat wij verder gaan, neem even een moment om over het volgende na te denken. Wanneer jij naar de bomen, de lucht, het gras, de vogels of welk ander natuurlijk verschijnsel dan ook kijkt, zie jij dan de aanwezigheid van de duivel? Zie jij een zeemeeuw die andere onderdrukt? Zie jij een leger aan katten die de oorlog hebben verklaard aan een buitenlands leger van katten? Zie jij onderdrukking als je kijkt naar een groep tijgers? Natuurlijk niet! De gedachte alleen al is lachwekkend.

Neem deze gedachte mee wanneer je kijkt naar de kaart van de Duivel. Van al het leven op aarde is er slechts een soort wezen dat de duivel kan herkennen. Dat wezen is natuurlijk de mens, de mens ziet als enigste onderscheid tussen de duivel en een engel.
Maar wat onderscheid ons van de rest van de wezens op aarde, dat ons in staat maakt dat onderscheid te maken? Ons gedachtes en daarmee komt vanzelf het Ego.

Het Ego is de sleutel tot het begrijpen van deze kaart. Het Ego verteld ons dat wij beter zijn dan de een, en niet goed genoeg voor de ander. Het verteld ons dat wij drugs moeten gebruiken om onze geest te verruimen, af moeten vallen om mee te kunnen doen met de mode.

Wanneer de Duivel naar voren komt tijdens een tarot lezing wordt het tijd voor zelf onderzoek. Wij moeten stil staan bij de vraag ‘wie regeert ons leven?’ De Duivel is een luid signaal dat waarschuwt dat wij ons laten leiden door onze natuurlijke instincten. Het Ego is natuurlijk niet alleen maar slecht, iedereen heeft zijn ego nodig om te functioneren. Wat wel gevaarlijk is, is wanneer wij ons leven laten regeren door ons ego. Wanneer je slechts vanuit je Ego leeft, ben je gebonden door de gedachten dat je van alles moet doen om er bij te mogen horen. Terwijl ieder mens per definitie goed is en het waard is om van te houden.

 

 

Astro Contact (Credits)