Pendelen: Een kleine introductie

Home / Pendelen: Een kleine introductie
Pendelen

Pendelen: Een kleine introductie

Om te pendelen spreekt heeft u vanzelfsprekend een pendel nodig. Een pendel (vaak een druppelvormig metalen of kristallen voorwerp aan een draadje of kettinkje) kunt u gebruiken om antwoord te krijgen op uw levensvragen.

Kort samengevat werkt pendelen vrij eenvoudig; U houdt de pendel vast, stelt een vraag en wacht af hoe de pendel reageert/beweegt. Middels de bewegingen van de pendel geeft deze het antwoord op uw vraag.

Bron van innerlijk inzicht

Pendels

Een pendel maakt direct contact met de wijsheid die in uw onderbewuste verborgen ligt. Het antwoord die de pendel u geeft komt dus eigenlijk vanuit uzelf. Pendelen is hierdoor een goede methode om erachter te komen wat er in uw onderbewuste leeft.

Werken met een pendel geeft inzicht in de dingen die u diep vanbinnen wel weet, maar waar u zich op de oppervlakte (niet altijd) bewust van bent. Pendelen kunt u dus kunnen beschouwen als een brug tussen het bewuste en het onderbewuste.

U kunt de pendel eigenlijk iedere vraag stellen die u maar wenst. Dat gezegd hebbende werkt een pendel het beste wanneer u vragen stelt welke met een ‘Ja’ of ‘Nee’ te beantwoorden zijn.

Kan iedereen leren Pendelen?

Man met Pendel

Iedereen kan leren pendelen. Maar dat gezegd hebbende zal het niet iedereen direct de eerste keer lukken om een reactie van de pendel te krijgen. Hiervoor zijn meerdere redenen te bedenken. 

De allereerste reden dat het pendelen u niet lukt is dat u (nog) niet over het vertrouwen beschikt dat u het kunt. Daarnaast lukt het pendelen veel mensen in het begin niet omdat zij proberen de pendel via hun gedachten in beweging te krijgen. In beiden gevallen blokkeert u uzelf, uw neutraliteit en daaruit voortvloeiend de werking van de pendel.

“Oefening baart kunst.”

Om de pendel goed te begrijpen is enige oefening, neutraliteit en zelfvertrouwen gewenst. Werkt u een tijdje met de Pendel? Dan zult u al snel ervaren dat ook u het lukt om de pendel te activeren en de informatie die wordt gegeven goed kunt interpreteren.

Zoals gezegd zijn er meerdere redenen waarom het niet iedereen direct lukt om zijn of haar pendel te verstaan. Naast eerder genoemde redenen is ook het vertrouwen in de pendel een reden waarom het niet lukt. Een voorbeeld kan zijn dat het niet overeenkomt met uw geloof. Zo zijn er mensen die het vermoeden hebben dat de pendel word aangestuurd door een negatieve kracht.

“Stop met pendelen wanneer u zich hier onprettig bij voelt.”

Deze mensen hebben de angst dat niet hun onderbewuste de pendel laten bewegen maar een entiteit buiten zichzelf. Ervaart u dit gevoel tijdens het pendelen? Dan is het verstandig om even te stoppen en het op een later moment opnieuw te proberen.

Het is belangrijk om te onthouden dat u uw pendel gebruikt om in contact te treden met uw eigen onderbewuste. Blijft u het gevoel houden dat ‘iets’ of ‘iemand’ anders uw pendel stuurt? Dan is het wellicht beter om u te verdiepen in andere methode(es) waarmee u in contact kunt treden met uw onderbewuste.

Voorbereiding Pendelen:

Blauwe Pendel

Allereerst is het zeer belangrijk dat u tijdens het pendelen niet gestoord wordt, niet door u mobiele telefoon, maar ook niet door een persoon die (onverwacht) de kamer betreed. Concentratie is namelijk een van de belangrijkste ingrediënten van het pendelen.

Volg onderstaande tips op zodat u voorbereid en geconcentreerd aan het pendelen kunt beginnen.

 • Zoek een rustige ruimte waar u niet gestoord kunt worden en waar zo min mogelijk elektronische stoorzenders staan. Zorg ervoor dat u in deze ruimte ontspannen aan een tafel kunt zitten en uw voeten naast elkaar op de grond kunt plaatsen.
 • Steek (eventueel) een kaars aan of zet een rustig muziekje op wanneer u dit helpt om te ontspannen.
 • Ga zitten op een comfortabele stoel. Controleer of uw voeten plat naast elkaar op de grond staan; dit zorgt voor een goede aarding.
 • Sluit uw ogen. Concentreer u op uw ademhaling en adem ongeveer een minuut rustig in en uit. Hierdoor maakt u contact met uw onderbewuste. Wanneer u een warm gevoel door uw lichaam heen voelt stromen, betekent dit dat u in contact bent gekomen met uw onderbewustzijn.
 • Maak uw geest leeg van alle gedachten die niet met het werken met de pendel te maken hebben.
 • Stel uzelf de vraag: Ben ik bereid om open en eerlijk te zijn ten aanzien van de informatie die ik kan ontvangen? Ben ik in staat om een neutrale positie in te nemen ten opzichte van wat er komen gaat?
 • Wees heel eerlijk naar uzelf en laat u niet leiden door allerlei dwingende beweegredenen vanuit uzelf om per se een bepaald antwoord te verkrijgen.
Hoe houd u de pendel vast?

Neem de pendel stevig tussen de duim en wijsvinger van uw schrijfhand. Knijp niet te hard en laat de pendel ‘ontspannen’ hangen. Houdt uw handpalm naar beneden gericht. De pendel moet zo vastgehouden worden dat zij vrij kan bewegen en zij moet genoeg koord lengte hebben om uit kunnen slaan. Wind eventueel het uiteinde van het kettinkje om uw pink zodat dit niet loshangt.

“Probeer te ontspannen.”

Probeer uw hand te ontspannen, maar behoud genoeg kracht om de pendel goed vast te houden. Hou vervolgens uw hand steeds stil. Wanneer u nog niet zo veel ervaring hebt kan het helpen om u uw arm lichtjes op de tafel laten steunen. Let echter op dat u niet uw pols knikt. Houdt u duim en onderarm in een rechte lijn, zo heeft u een ontspannen en ontvankelijke houding.

De Pendel verstaan

Bijzondere Pendel

Omdat bij het pendelen uitgegaan wordt van een vraag is het de bedoeling te achterhalen wat voor u de positieve uitslag (bijvoorbeeld “ja”) en de negatieve uitslag (bijvoorbeeld “nee”) zijn. Deze uitslag wordt wel “de persoonlijke pendelcode” genoemd. Met behulp van een paar eenvoudige oefeningen kunt u voor uzelf vaststellen wat uw pendelcode is.

De Positieve (Ja) -code:

Neem uw pendel in de hand en doe de ontspanningsoefening. Stel uw open en neutraal op.Houdt uw hand heel stil en stel uzelf een vraag waarop alleen ja als antwoord mogelijk is.

Enkele voorbeelden van vragen die u kunt stellen zijn:

 • Is mijn naam…?
 • Ben ik in mijn huis?
 • Draag ik op dit moment een (bijvoorbeeld) een groene trui?

U kunt bij het zoeken naar uw persoonlijke code ook zinnen gebruiken als ‘Mijn naam is…’, ‘Ik ben nu thuis’ of ‘De kleur van mijn trui is groen’. Het gaat hier tenslotte alleen maar om het zoeken naar uw ja-code en niet om dieperliggende antwoorden.

“Noteer voor uzelf welke beweging de pendel maakt.”

Concentreer uzelf daarna op de beweging van de pendel en wacht geduldig tot de pendel een uitslag geeft. Wanneer u een uitslag krijgt (doordat de pendel op een bepaalde wijze beweegt) schrijf deze dan voor uzelf op (ja = … beweging). Herhaal de oefening nog een paar maal met andere vragen waar alleen een ja als antwoord op gegeven kan worden.

De Negatieve (Nee)-code:

Om u negatieve (Nee)-code te ontvangen herhaald u de stappen die u gevolgd heeft bij het vinden van de positieve (Ja)code. Anders dan bij het vinden van de positieve (Ja)-code stelt u de pendel ditmaal uitsluitend vragen waarop alleen een negatief/nee antwoord kan komen.

Neem de tijd om uw persoonlijke codes duidelijk te krijgen. In het begin is het goed om het enkel bij ja en nee antwoorden te laten. Werkt u langer met uw pendel? Dan kunt u een stapje verder zetten en uw code bijvoorbeeld uitbreiden met ‘misschien’ en/of ‘geen antwoord’.

Merkt u dat u gespannen wordt en/of dat het niet lukt, stop dan en probeer het later nog een keer.

Formuleer uw vraag

Pendelen: Formulier uw vraag

Voor het stellen van een vraag aan de pendel zijn er een aantal basis regels:

 • Formuleer uw vraag zo duidelijk mogelijk – eenvoudig, kort en in directe vorm bijvoorbeeld;
  ‘Is dit brood (of deze steen, deze vitamine…) goed voor mij?’
 • Stel nooit twee vragen in één zin. Een vraag die bijvoorbeeld niet werkt is:
  ‘Moet ik kaas of vlees op mijn brood nemen?’
 • Formuleer een vraag altijd positief. Bijvoorbeeld:
  ‘Is het belangrijk voor mij dat ik vandaag lunch?’ in plaats van ‘Kan ik vandaag mijn lunch overslaan?’
  ‘Is het goed voor mij om vandaag fruit te eten?’ in plaats van ‘Is het beter om geen fruit te eten vandaag?’
  ‘Is het goed/belangrijk om nu over (dit onderwerp) te pendelen?’ in plaats van ‘Kan ik nu beter niet over (dit onderwerp) pendelen?’
 • Vraag niet naar het waarom van iets. Op een waarom-vraag kunt u immers geen ja- of nee-antwoord krijgen.
 • Vraag niet naar uitslagen van weddenschappen of kansspelen.
 • Stel nooit vragen vanuit een emotie en zeker niet vanuit een negatieve emotie (bijvoorbeeld jaloezie, woede, nieuwsgierigheid). Het is belangrijk om altijd vanuit neutraliteit te werken. Als u vragen stelt vanuit een (negatieve) emotie, zult u nooit een neutraal antwoord krijgen. Uw antwoorden zullen dan door de emotie gekleurd zijn.
 • Stel nooit vragen die anderen kunnen schaden.


Tot slot is het goed om te onthouden dat pendelen voor uzelf heel moeilijk is
. Dit komt omdat het bijna onmogelijk is om neutraal ten opzichte van uzelf te blijven. Probeer u echter toch zo neutraal mogelijk op te stellen. Heeft u belangrijke vragen waarbij u twijfelt over uw eigen neutraliteit, vraag dan een ander (ervaren persoon) om voor u te pendelen.

Reinigen van uw Pendel

Pendelen: Pendel Reinigen

Een pendel moet regelmatig gereinigd worden. Niet alleen omdat hij vuil kan worden, maar ook omdat er storende energie in kan gaan zitten waardoor de pendel niet goed meer werkt.

Het schoonmaken van uw pendel is vrij eenvoudig. U kunt hem bijvoorbeeld schoonmaken in een neutraal sopje en daarna goed afspoelen. Vervolgens kunt u de pendel (het liefst op een schone doek in de zon) laten drogen.

Na het reinigen kunt u de pendel eventueel opladen met positieve energie met behulp van een schone bergkristal (door deze samen in de zon te leggen), onder een piramide of met behulp van reiki.Bewaar uw pendel in een brokaten tasje of buidel of een doosje. Zo voorkomt u dat hij beschadigt en zo blijft de pendel zuiver.

Astrolijn:

Wilt u graag meer weten of pendelen in het algemeen? Of bent u opzoek naar een medium die gespecialiseerd is in het pendelen?

Op onze Astrolijn vindt u dagelijkse meerdere professionele mediums en paragnosten die werken met een pendel.

De Astrolijn

Gratis online pendelen? Breng dan eens een bezoekje aan de Online Pendel Pagina van TijdVoorSpiritualiteit.nl
X